10.20 Wyjazd do kolizji na ul. Kromera
10.21 Alarm w JRG 1
10.22 Strażacy w wozie na miejsce udaje się 1-21
Miastko 998 zgłoś do 1-21
-Zgłaszam się
-1-21 praca w sieci ul. Kromera kolizja dwóch pojazdów
-Zrozumiałem, prawidłowo
10.30 Zastęp na miejscu dowódca na rozpoznanie, rota I udaje się z dowódcą, rota II zabezpiecza miejsce zdarzenia
-Zgłaszam się
-21 na miejscu za chwile sytuacja
-Zrozumiałem, prawidłowo
10.31 Dowódca po wstępnym rozpoznaniu
Miastko 998 zgłoś do 1-13
-Zgłaszam się
-Słuchaj podaję sytuację : Doszło do kolizji dwóch pojazdów VW Candy oraz Fiata Punto- Fiat najechał na tył VW, w wyniku zdarzenia poszkodowana została kierująca Fiata, pojazdami podróżowali tylko kierowcy, w fiacie wystrzeliły wszystkie poduszki, auta bez instalacji gazowej, na jezdnie rozlało się trochę płynów, prawy pas wyłączony z ruchu, na miejsce potrzebuję ZRM oraz WRD
-Zrozumiałem, prawidłowo, służby w drodze
-Zrozumiałem
Rota I-21 bierze torbę i zajmuje się poszkodowaną
Rota II-21 zabezpieczyła miejsce zdarzenia, słupkami i flarami, strażacy pracują w kamizelkach odblaskowych, kolejnym zdaniem roty II jest odłączenie akumulatorów w pojazdach oraz zasypanie wycieków sorbentem.
10.33 Rota I przebadała wstępnie poszkodowaną kobietę:
Poszkodowana kobieta lat ok 45 - wydolna krążeniowo i oddechowo, przytomna, pani skarży się na uraz kręgosłupa szyjnego, jest również w dużym szoku. Działania: założenie kołnierza, przełożenie na deskę, ewakuacja w bezpieczne miejsce, dalsze badanie urazowe, przykrycie folią NRC oraz zapewnienie wsparcia psychicznego, monitorowanie stanu do czasu przyjazd ZRM.
Strażacy rozpoczynają przekładanie poszkodowanej na deskę.
10.35 Poszkodowana po za pojazdem, strażacy przeprowadzają dokładne badanie urazowe, akumulatory odłączone.
10.38 Badanie nie wykazało innych urazów, dowódca przekazuje do MSK informację o stanie poszkodowanej
10.43 Na miejscu pojawia się ZRM-P, ratownicy przejmują poszkodowaną
10.48 Płyny zneutralizowane sorbentem, kiedy sorbent je wsiąknie zostanie zebrany do utylizacji, a resztki na jezdni zostaną spryskane neutralizatorem.
10.50 Na miejsce dociera WRD
11.03 Strażacy zbierają sorbent.
11.15 Działania zakończone, miejsce przekazane WRD, zastęp wraca do koszar
Miastko 998 zgłoś do 1-13
-Zgłaszam się
-Działania zakończone, miejsce przekazane policji, na nasłuchu wracam do koszar
Zrozumiałem, prawidłowo
11.30 Zastęp w koszarach koniec pracy w sieci
-zgłaszam się
-21 w koszarach koniec pracy w sieci
-Zrozumiałem, prawidłowo